Spelt desembrood recept

BEREIDINGSTIJD 15 minuten min

RIJSTIJD 20 uur

TOTALE TIJD 20 uur uur 15 minuten min

INGREDIËNTEN

  • 400 gram Spelt volkoren 
  • 7 gram Zout
  • 60 gram Zuurdesem
  • 260 gram Water koud
  • 1 handvol Zonnebloempitten

INSTRUCTIES

  1. Meng in een kom het meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
  2. Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  3. Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  4. Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  5. Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  6. Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
  7. Leg op een plat bord 1 flinke hand vol met de zonnebloempitten. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en dep de bovenkant van het deeg in de zonnebloempitten zodat de gehele bovenkant bedekt is met de zonnebloempitten.
  8. Leg het deeg, met de kant met de zonnebloempitten naar boven gericht in een kom met bakpapier. Dek de kom weer af met deksel of plastic folie. En laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.

          9. Verwarm de oven voor samen met de je bakblik er bij in op 220˚C (boven- en onderwarmte).

       10. Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde bakblik. Laat het 20         minuten in de oven bakken met een deksel of folie op je bakblik.

 11. Haal daarna de deksel of folie van je blik en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. (Notitie: niet te lang anders is er een kans dat de zonnebloempitten verbranden)

Haal je bakblik uit de oven. Laat het brood zonder papier en blik een kwartiertje afkoelen op een rek.

© 2016 - 2024 De Speltknop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel